
Pokarm dla psa
Czas czytania: 3 min

Dlaczego wysoka strawność karmy jest ważna?
Wysoka strawność gwarantuje, że składniki pokarmowe z jedzenia mogą być łatwo wchłonięte bezpośrednio do organizmu i są dostępne do wykorzystania w procesie metabolizmu, bez konieczności czasochłonnego trawienia i rozpadu. Im łatwiej strawne jest jedzenie, tym mniej metabolitów pozostaje w formie odpadów, z którymi ciało musi sobie dać radę. Dlatego też wysoka strawność jest ważna dla wrażliwych psów.
Im wyższa jest jakość surowców wykorzystanych do produkcji, tym wyższa jest strawność a co za tym idzie, wyższa jest też jakość karmy.
Następną kluczową kwestią dotyczącą strawności jest sam proces produkcji: na przykład produkty ekstrudowane, takie jak krokiety, są łatwiej strawne niż łamane płatki (podobne do naszego musli śniadaniowego).
Poniższe czynniki świadczą o dobrej/wysokiej strawności:
- Małe porcje jedzenia, które trzeba podawać
- Mała ilość pozostawianych odchodów
- Dobra konsystencja odchodów
Strawność nie zależy jednakże tylko od samej karmy. Zależy także od zwierzęcia. U nerwowych i starszych może być ona gorsza, ponieważ karma jest zbyt szybko transportowana w jelitach albo odpowiedzialne za proces trawienia narządy nie pracują tak efektywnie. Produkty dobrych marek są szczególnie dobrze trawione (90%), są więc doskonale tolerowane. Bardzo dobrym miernikiem tego, jak karma jest wykorzystywana przez organizm psa, jest ilość pozostawianych odchodów. Zmniejszenie strawności o 7,5 % (do poziomu 82,5 %) spowoduje podwojenie ilości odchodów!

Pies wywodzi się od wilka. Czy w związku z tym nie powinien jeść dużo więcej mięsa?
Pies wywodzi się od wilka, jest więc w systemie taksonomicznym klasyfikowany jako drapieżnik. Jednak biorąc pod uwagę jego nawyki żywieniowe specjaliści opisują go często jako względnego mięsożercę (je mięso i przy nadarzającej się okazji także inne pokarmy).
W przeciwieństwie do wilków, nasze domowe psy przez tysiące lat życia u naszego boku, dostosowały się do naszego trybu życia i nie mają już problemów z trawieniem węglowodanów. Zostało to naukowo udowodnione dopiero niedawno bo w 2013 roku. Nie powinniśmy być zdziwieni tym odkryciem biorąc pod uwagę, że pies był obecny u boku człowieka podczas gdy ten z myśliwego stopniowo ewoluował w rolnika. Miał więc mnóstwo czasu, aby się zaadaptować. Aktualny rynek karm ma do zaoferowania nowoczesne receptury, które są perfekcyjnie dopasowane do potrzeb współczesnych psów.
Źródło: www.happydog.pl
Wybrane dla Ciebie
Rola zoofizjoterapii w życiu psiego seniora
Zoofizjoterapia to jedna z dziedzin nauk weterynaryjnych, która z roku na rok zyskuje coraz większą popularność i budzi zainteresowanie zarówno wśród lekarzy weterynarii i opiekunów zwierząt.
czytajKtóre koty są spokojne? Przewodnik po rasach
Przyjęcie kota pod swój dach to decyzja na długie lata. W końcu to nie tylko zwierzę, ale nowy domownik, który powinien pasować do stylu życia i osobowości opiekunów.
czytajNosework, czyli wyjątkowy sport kynologiczny. Rozmowa z Sylwią Babicz ze Szkoły dla psów Piąty Pazur w Gdańsku (podcast, zdjęcia)
Od 150-300 milionów. Tyle receptorów znajduje się w psim nosie. Ich dokładna liczba zależy między innymi od rasy psa. Tymczasem człowiek ma ich zaledwie 5-6 milionów. O fenomenie psiego nosa oraz zabawie w „poszukiwanie zapachów” porozmawialiśmy z Sylwią Babicz, instruktorką noseworku i psiego fitnessu ze Szkoły dla psów Piąty Pazur w Gdańsku. Przyjemnego węsze… słuchania!
czytajKoty rasowe vs koty dachowe – wygląd, pochodzenie, wyzwania
Koty wolno żyjące są w naszym kraju problemem, który próbujemy redukować poprzez kastrację i odławianie. Jak to możliwe, że jednocześnie prowadzone są hodowle, w których co roku na świat przychodzą młode? Dlaczego jedne zwalczamy, a drugie nie wzbudzają żadnych kontrowersji?
czytaj