Suszone czy świeże? Na jakie mięso zwracać uwagę kupując karmę?
Czas czytania: 3 min
Karmy suche lub półwilgotne to karmy ekstrudowane, czyli wytwarzane przy wykorzystaniu technologii zwanej ekstrudacją – to proces polegający na przetłaczaniu surowców przez specjalne maszyny (ekstrudery) w wysokiej temperaturze i pod ciśnieniem. Poszczególne składniki są rozdrabniane, mieszane ze sobą w odpowiedniej proporcji, przeciskane przez tarczę o konkretnym kształcie otworów, a następnie suszone i schładzane. W ten sposób powstaje zdecydowana większość karm suchych przeznaczonych dla zwierząt domowych.
W jaki sposób wkłada się świeże, surowe mięso do ekstrudera?
Świeże, surowe jeszcze mięso zanim trafi do ekstrudera musi być w pierwszej kolejności rozdrobnione, następnie wysuszone i ponownie rozdrobnione. Dzięki temu mięso przyjmuje formę proszku (mączki). Mączka z mięsa miesza się z innymi mączkami (ze zbóż, skrobi ziemniaczanej, ziół, jaj, i innych składników karmy dla psów czy kotów) w zbiorniku mieszającym ekstrudera, aby po przejściu wyżej wspomnianego procesu produkcji przyjąć ostateczną postać karmy suchej lub półwilgotnej.
1 kg świeżego mięsa = 1 kg suszonego mięsa?
Zdecydowanie nie. Z żywieniowego punktu widzenia, tak nie jest, a wszystko przez zawartość wody. Świeże mięso zawiera średnio 70-75% wody, a mięso suszone zawiera już tylko około 10% wody. Jeżeli założymy, że do produkcji karmy wykorzystaliśmy 1000 g świeżego, surowego mięsa, to po procesie suszenia zostanie nam zaledwie około 250 g mięsa suszonego. A jeżeli zmielimy nasze 250 g mięsa suszonego do postaci mączki mięsnej, to otrzymamy jej około 250 g.
WARTOŚĆ MIĘSA SUSZONEGO
W SKŁADZIE KARMY POWINNA WSKAZYWAĆ CO NAJMNIEJ 20%.
Jak traktować informacje o zawartości surowego mięsa w karmie?
Jeżeli dystrybutor lub producent karmy deklaruje, że w jego karmie jest 50% surowego, świeżego i krwistego mięsa, to z pewnością ma na myśli, że do produkcji tej karmy wykorzystano świeże, surowe mięso w ilości 50%. Taki zapis sugeruje nam, że co najmniej połowa naszego worka z karmą to nic innego jak świeże, surowe mięso. Nic bardziej mylnego! 50% surowego mięsa po przejściu procesu produkcji zmienia się w 12,5% mięsa suszonego (mączki z mięsa). Więc niestety w zakupionym przez nas worku jest nie 50, a 12,5% mięsa! Zapis w składzie karmy tej treści – 50% mięsa surowego, 12,5% mięsa suszonego – jest poprawny, jest prawnie poprawny, choć może wprowadzać konsumenta w błąd, sugerując, że mięsa w karmie jest łącznie 62,5%.
W jaki jeszcze sposób producent karmy może sugerować, że jego produkt zawiera więcej mięsa niż w rzeczywistości?
Jeżeli w karmie jest 12,5% zawartości mięsa suszonego i to nie brzmi zachęcająco, to 98% białka pochodzenia zwierzęcego z całą pewnością przekona nas do tego, że ta karma to właśnie produkt, którego szukaliśmy.
Informacja taka sugeruje konsumentowi, że aż 98% zawartości worka z karmą stanowi mięso. Oczywiście tak nie jest, ogólna zawartość białka w karmie się nie zmienia (tu patrzymy na skład analityczny), po prostu większa jego część jest pochodzenia zwierzęcego.
Podsumowując, informacje o tym ile świeżego mięsa zużyto do produkcji danej suchej lub pół-wilgotnej karmy możemy traktować jako ciekawostki, a kluczową informacją, z której czerpiemy wiedzę na temat faktycznej zawartości mięsa w karmie jest ilość mięsa suszonego, nazywanego również mączką mięsną.
Wybrane dla Ciebie
Czym jest hobby horsing? Rozmowa z Moniką Dachowską, autorką ksiażki „Hobby horse”
Na czym polega hobby horsing? Czy jest to sport dla każdego dziecka? Dlaczego warto trenować hobby horsing? Przeczytaj rozmowę z Moniką Dachowską, dziennikarką i marketerką, autorką książki „Hobby horse”.
czytajII Zawody Treningowe Agility Hazy Hills – o pęto swojskiej (patronat medialny Pets World)
Na czym polega agility? Czy każdy pies może trenować tę dyscyplinę? Kiedy odbędą się II Zawody Treningowe Agility Hazy Hills – o pęto swojskiej? Przeczytaj rozmowę z Faustyną Maciejewską z HazyHills – centrum sportów kynologicznych.
czytajNie zostawiaj zwierzaka w kwaterze. Zabierz go ze sobą na seans – rozmowa z Patrycją Blindow z kina „Żeglarz” w Jastarni
Jego historia liczy ponad 80 lat. Obecnie jest ostatnim czynnym kinem na Półwyspie Helskim, do którego oprócz ludzi, regularnie wpadają Bodo, Frelka, Wafel, Kokos czy Nadzia. Poznajcie legendarne, studyjne kino „Żeglarz” w Jastarni, czyli kolejne miejsce przyjazne zwierzętom, o którym porozmawialiśmy z jedną z jego opiekunek, Patrycją Blindow.
czytajRozmowa z Jagodą Matejczuk i Agnieszką Giemzą z Woof Flyball Team Wrocław (zdjęcia)
Rekordowe 25 drużyn z 15 klubów. Tak w największym skrócie zapowiada się Wielka WOOFowska, czyli ogólnopolskie zawody flyball w miejscowości Malin pod Wrocławiem. Impreza odbędzie się w dniach 20-21 kwietnia. Przeczytaj rozmowę z Jagodą Matejczuk i Agnieszką Giemzą, trenerkami WOOF Flyball Team.
czytaj