Suszone czy świeże? Na jakie mięso zwracać uwagę kupując karmę?

Bardzo często kupując karmę na opakowaniach widzimy dane odnośnie wartości mięsa suszonego, bądź świeżego. Niedoświadczeni jeszcze posiadacze zwierząt nie znają różnic pomiędzy tymi pojęciami. Na co więc zwracać uwagę kupując karmę dla naszego pupila?
AUTOR: Maja Cierniak


Karmy suche lub półwilgotne to karmy ekstrudowane, czyli wytwarzane przy wykorzystaniu technologii zwanej ekstrudacją – to proces polegający na przetłaczaniu surowców przez specjalne maszyny (ekstrudery) w wysokiej temperaturze i pod ciśnieniem. Poszczególne składniki są rozdrabniane, mieszane ze sobą w odpowiedniej proporcji, przeciskane przez tarczę o konkretnym kształcie otworów, a następnie suszone i schładzane. W ten sposób powstaje zdecydowana większość karm suchych przeznaczonych dla zwierząt domowych.

W jaki sposób wkłada się świeże, surowe mięso do ekstrudera?

Świeże, surowe jeszcze mięso zanim trafi do ekstrudera musi być w pierwszej kolejności rozdrobnione, następnie wysuszone i ponownie rozdrobnione. Dzięki temu mięso przyjmuje formę proszku (mączki). Mączka z mięsa miesza się z innymi mączkami (ze zbóż, skrobi ziemniaczanej, ziół, jaj, i innych składników karmy dla psów czy kotów) w zbiorniku mieszającym ekstrudera, aby po przejściu wyżej wspomnianego procesu produkcji przyjąć ostateczną postać karmy suchej lub półwilgotnej.

1 kg świeżego mięsa = 1 kg suszonego mięsa?

Zdecydowanie nie. Z żywieniowego punktu widzenia, tak nie jest, a wszystko przez zawartość wody. Świeże mięso zawiera średnio 70-75% wody, a mięso suszone zawiera już tylko około 10% wody. Jeżeli założymy, że do produkcji karmy wykorzystaliśmy 1000 g świeżego, surowego mięsa, to po procesie suszenia zostanie nam zaledwie około 250 g mięsa suszonego. A jeżeli zmielimy nasze 250 g mięsa suszonego do postaci mączki mięsnej, to otrzymamy jej około 250 g.

WARTOŚĆ MIĘSA SUSZONEGO
W SKŁADZIE KARMY POWINNA WSKAZYWAĆ CO NAJMNIEJ 20%.

Jak traktować informacje o zawartości surowego mięsa w karmie?

Jeżeli dystrybutor lub producent karmy deklaruje, że w jego karmie jest 50% surowego, świeżego i krwistego mięsa, to z pewnością ma na myśli, że do produkcji tej karmy wykorzystano świeże, surowe mięso w ilości 50%. Taki zapis sugeruje nam, że co najmniej połowa naszego worka z karmą to nic innego jak świeże, surowe mięso. Nic bardziej mylnego! 50% surowego mięsa po przejściu procesu produkcji zmienia się w 12,5% mięsa suszonego (mączki z mięsa). Więc niestety w zakupionym przez nas worku jest nie 50, a 12,5% mięsa! Zapis w składzie karmy tej treści – 50% mięsa surowego, 12,5% mięsa suszonego – jest poprawny, jest prawnie poprawny, choć może wprowadzać konsumenta w błąd, sugerując, że mięsa w karmie jest łącznie 62,5%.


W jaki jeszcze sposób producent karmy może sugerować, że jego produkt zawiera więcej mięsa niż w rzeczywistości?

Jeżeli w karmie jest 12,5% zawartości mięsa suszonego i to nie brzmi zachęcająco, to 98% białka pochodzenia zwierzęcego z całą pewnością przekona nas do tego, że ta karma to właśnie produkt, którego szukaliśmy.
Informacja taka sugeruje konsumentowi, że aż 98% zawartości worka z karmą stanowi mięso. Oczywiście tak nie jest, ogólna zawartość białka w karmie się nie zmienia (tu patrzymy na skład analityczny), po prostu większa jego część jest pochodzenia zwierzęcego.
Podsumowując, informacje o tym ile świeżego mięsa zużyto do produkcji danej suchej lub pół-wilgotnej karmy możemy traktować jako ciekawostki, a kluczową informacją, z której czerpiemy wiedzę na temat faktycznej zawartości mięsa w karmie jest ilość mięsa suszonego, nazywanego również mączką mięsną.

Wybane dla Ciebie

Sytuacja zwierząt w Turcji – Koci raj na tureckiej ziemi

Przyjeżdżając do Turcji na pierwszy rzut oka zauważa się minarety górujące nad miastami, piękne meczety, kobiety w chustach palmy i… koty! Koty są praktycznie wszędzie, nie ma miejsca, do którego nie wejdą. Psów też znajdziemy całe multum, ale to koty rządzą tym krajem – można zobaczyć to chociażby w słynnym filmie „Kedi – sekretne życie kotów” Ceydy Torun. Dzięki niemu świat dowiedział się, że koty są integralną częścią tureckiego życia!

czytaj

Sytuacja zwierząt na Bałkanach

Gdyby pominąć kwestie kupna ziemi czy mieszkania, jednym z najczęstszych pytań zadawanych mi przez polskich turystów są… kwestie ekologiczne. Tak! Nie zdarzyła mi się grupa, by ktoś nie zapytał o dzikie wysypiska czy gospodarowanie odpadami i bezdomne zwierzęta. Gdybym stopień zainteresowania ekologią mierzyła w liczbie tych pytań, w kolejnych wyborach prezydenckich powinien zwyciężyć kandydat Zielonych.

czytaj

Suplementacja diety małych zwierząt futerkowych

Witaminy to substancje niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu zwierząt. W większości przypadków witaminy muszą być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem. W niewielkich ilościach są także produkowane w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego (witamina D) lub przez bakterie w przewodzie pokarmowym (witamina K, witaminy z grupy B).

czytaj

Terrarium, akwarium, a może plastikowy pojemnik? Czyli w czym hodować węża?

Węże są zwierzętami zmiennocieplnymi. Oznacza to, że ich organizm nie jest w stanie samodzielnie produkować ciepła i temperatura ich ciała jest zależna od temperatury otoczenia. Wiele procesów życiowych węży jest uzależniona od właściwej temperatury, np. trawienie. Po posiłku zwierzę będzie poszukiwało odpowiedniego miejsca do wygrzania się, gdzie pod wpływem ciepła metabolizm zostanie przyspieszony, umożliwiając strawienie posiłku w odpowiednim czasie.

czytaj

  • ZDROWY PUPIL

  • Zobacz bezpłatne poradniki dotyczące pielęgnacji i żywienia małych zwierząt domowych. Więcej materiałów w dziale Pobierz